• бул. „Пейо К. Яворов“ 18, София
  • 087 836 8606
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Категории

Майсторски класове за пиано, цигулка и камерна музика със Зорница Иларионова и Георги Черкин

Майсторски класове за пиано, цигулка и камерна музика със Зорница Иларионова и Георги Черкин
По създадена вече традиция, всяка година Център по себепознание “Орфей” организира и провежда майсторски класове по музика.
През новия сезон за първи път имаме възможността да Ви поканим в Международен майсторски клас по пиано, цигулка и камерна музика на едни от най- ярките български изпълнители – представители на цигулковото и клавирно изкуство- световно признатия български пианист Георги Черкин и очарователната Зорница Иларионова – лауреат на много международни конкурси, активно концертираща в България и чужбина.
Майсторския клас ще се проведе от 30.10 – 2.11.2024г. В него могат да вземат участие цигулари, пианисти и камерни състави с пиано (дуо, трио, квартет). Краен срок на записване 20.10.2024г.
Края на майсторския клас ще бъде съпътстван от заключителен концерт на всички участници. Всеки един участник ще получи Удостоверение за участие в Майсторски класове към център по себепознание „Орфей“.
Зорница Иларионова
Eдин от големите млади таланти на България, Зорница Иларионова, която още няма 30 години, владее цигулката като истински виртуоз. Завършила е цигулка в НМУ "Любомир Пипков" София през 2011г. в класа на своята майка, Благородна
Танева. Продължава образованието си в Мадрид, Испания в Еscuela Superior de
Musica Reina Sofia, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон, после в Нов български университет специализира при проф. Марио Хосен, след това в Италия при проф. Павел Верников.
Въпреки младата си възраст тя също вече има ученици, с които споделя вълненията от тяхната подготовка, както и от признанията, които получават на престижни международни конкурси.
Самата тя постоянно е отличавана с големи награди за таланта си, но е скромна и мила като всеки истински голям музикант. Свирила е с повечето български оркестри и с немалко престижни състави зад граница. Концертната й дейност активно се вписва в сцените на България, Германия, Испания, Русия, Франция, Португалия, Турция, Белгия, Австрия, Италия, Япония и др. Получила е признанието на взискателни публики в много страни.
Зорница Иларионова има участия в майсторски класове (Виена, Сингапур, Испания), множество световни музикални фестивали, последният от които бе на 17-ти септември тази година в Дубай на фестивала Middle East Classical Music Academy, където прави своя дебют като солист на Калининградската филхармония.
Цигуларката има участия в майсторски класове (Виена, Сингапур, Испания), множество
световни музикални фестивали, последният от които бе на 17-ти септември тази година в
Дубай на фестивала Middle East Classical Music Academy.
Лауреат на престижни международни конкурси:
- Победител в конкурса "Суна Кан" в Анкара, Турция
- Две първи награди от Международния конкурс "Йохан Себастиан Бах". Събитието се
състоя края на 2018 г. в "The Grand Hall" във Фукуока, Япония.
- Първа награда в категория "Цигулка" и втора награда в категория "Камерна музика"
заедно с пианистката Мартина Табакова от Международния конкурс "Рудолф Баршай" в
Санкт Петербург (февруари 2021 г.)
- Втора награда от International Kreutzer Violin Competition - Лиеж, Белгия (август 2021 г.)
- Първа награда от Международен конкурс и фестивал за пианисти, цигулари и оперни певци “Мимас” - Прочида, Италия.
Георги Черкин е роден в София в семейство с музикални традиции. Още на шест години започва да свири на пиано и година по-късно е приет в Националното музикално училище в София, където до завършването си учи при Антонина Бонева. През 1996 е приет на първо място в Националната музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров”, където продължава обучението си при проф. Атанас Куртев. През периода 1997–1999 специализира в престижната академия „Санта Чечилия” в Рим при един от най-реномираните преподаватели в Италия, Серджо Пертикароли, дипломирайки се с огромен успех.
Репертоарът на Георги Черкин включва повече от 30 виртуозни концерта за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнил над 200 пъти с най-големите български оркестри като Софийската Филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на Кантус Фирмус, както и с престижни оркестри по света като Оркестъра на Санта Чечилия, Букурещката Филхармония, Филхармоничния оркестър на Одеса, Симфоничния оркестър Билкент в Анкара, Филхармоничния оркестър на Инчон, Берлинския филхармоничен камерен оркестър и др.
Концертирал е многократно в престижни световни зали като Gewandhaus - Лайпциг, Tonhalle - Цюрих, Palais des Beaux Arts - Брюксел, Московский международный Дом музыки - Москва, Auditorio - Рим, Convention Center - Окинава, Seoul Arts Center - Сеул, Les Invalides - Париж, Kамерната зала на Berlin Philharmonie, Cadogan Hall - Лондон, Kaufman Hall - Ню Йорк и др.
Неговата отдаденост към популяризиране на културата и изкуството в България го прави носител на редица престижни награди, включително “Кристална лира”, “Златен век”, “Златна муза”, “Златно перо” и други. Победител е на международните конкурси “Панчо Владигеров” през 2003 г., ”Premio Sassari” (Италия) през 1999 г., “Млади Музикални Таланти” в София през 1994 г. и други.
От ранна възраст Черкин композира и оркестрира музика за симфоничен оркестър. Той е направил многобройни оркестрации на известни пиеси за пиано, със свой аранжимент за пиано и оркестър като “Fur Elise” (Beethoven), “Moonlight Sonata” (Beethoven), “The Seasons” (Tchaikovsky), “Turkish march” (Mozart), “Paganini Variations” (Brahms), “Clair de Lune” (Debussy), “Prelude in G Minor” (Rachmaninoff), както и виртуозни аранжименти за пиано и оркестър на теми от филмите “Harry Potter”, “Star Wars”, “Pirates of the Caribbean” и др.
През 2023 г. Георги Черкин осъществява световна премиера на свой изцяло авторски концерт за пиано и оркестър - “Галактически концерт” с Оркестъра на “Кантус Фирмус” в зала “България”, мащабна и виртуозна творба във формата на симфонична поема с контрастни космически теми и въздействащи хармонии, като за първи път в историята на залата се използва и 3D мапинг технология с прожекция на светлинни образи на галактики и съзвездия, специално създадени и синхронизирани с произведението.
зала "Аполон" и зала "Евридика"
За информация и записвания:
Кремена Миленкова
тел.0892683827
еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Информация за събитието

Дата на събитието 30.10.2024 10:00 ч.
Крайна дата на събитието 02.11.2024 17:00 ч.
Начална дата на регистрацията 29.09.2024
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Ограничена дата 30.10.2024 10:00 ч.
Индивидуална цена За информация и записвания: Кремена Миленкова тел.0892683827 еmail: bgmasterclass2023@gmail.com
Местоположение Зала “Аполон”

Карта на местоположението