• бул. „Пейо К. Яворов“ 18, София
  • 087 836 8606
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Календар

"За Божественото и Прекрасното" - изложба живопис на Ралица Денчева

За Божественото и Прекрасното" - откриване изложба живопис на Ралица Денчева със специалното участие на Николай Иванов ОМ и Хайри Хамдан - палестински поет, писател и преводач
Който гледа навън, сънува ;
който гледа навътре, се пробужда". / К.Г.Юнг
В деня на будителите 1 ноември "Център по себепознание Орфей" представя " За Божественото и Прекрасното"- изложба живопис на една от най-нежните, съвременни, български авторки Ралица Денчева.
Изложбата включва 20 картини маслена живопис и рисунки, създадени през последните години.
В тишината на женските образи- изящни, красиви и благородни Ралица Денчева ни помага да се приближим до своята по-висша същност и божествена природа, разкрива силата, мистерията и чудото на душата, заквасва я със свещена мая и ни припомня думите на Орфей: "Не знаете ли, че сте богове!" Защото изкуството е царският път към Абсолюта, към Красотата, Божественото и Прекрасното, и той превръща човек в богоподобен и сътворец на Бога.
Изпълнени с финес, въображение и мечтателност, прецизност на рисунъка, пластичност и дълбочина в изграждане на образите и изящество на формите, картините разказват за езотериката, символиката и познанието скрити в орнаментите, носиите и шивиците, за красотата на българката, силата на женската природа, завръщането на извечното женско начало и обожествяването на жената като носител на Святия Дух, Мъдростта и Любовта, третото лице на Бога, пазителка на тайната и мистерията на Живота. Чрез нея човек открива своята двойнственост, вкусвайки от плодовете на доброто и злото, и чрез нея той успява да извърви дългия път на себепознание и единение със себе си, света и космоса.
Изкуството на Ралица Денчева синтезира в абсолютно единство най- благородните естетически традиции и емоции, заедно с най-високото етично схващане за човешката душа като храм на доброто, благородното и красивото .
То ни вдъхновява и позволява да се издигнем над ограниченията на ума, да разтворим съзнанието си като цвете и влезем чрез нейните картини в един нов, велик и чуден свят, свят на младост, красота, сила, любов и безкрай, свят, който ни възвръща към Божественото и Прекрасното вътре в нас.
Наричат Ралица Денчева една от най-нежните съвременни художнички.Тя си спечели много почитатели в България и чужбина с реалиистичния си, одухотворен стил, който контрастира на потока от модернистични увлечения, залял изобразителното изкуство.
Живописните и платна (портрети, цветя, мистични композиции) носят дълбоките корени на традицията и фолклора, съхранили езотерична мъдрост, духовна чистота, Божествено прозрение и вдъхновение.
Картините на Ралица внасят красота, хармония и живот, зареждат с добра енергия и изконни ценности най-изисканите домове в България и заемат важно място в най-отбраните колекции в чужбина.
зала "Аполон" и зала "Дионис"
1 ноември, сряда, от 19:00 ч.
Изложбата продължава до 7 януари 2024 година.

Информация за събитието

Дата на събитието 01.11.2023 19:00 ч.
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Индивидуална цена Гледайте връзката "НА ЖИВО"
Местоположение Зала “Аполон”
Вече не приемаме регистрация за това събитие

Карта на местоположението